sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Sydämen älykkyys ja KehoälySosiaaliseen älykkyyteen, Kehoälyyn ja Terveysmeditaatioon liittyy myös sydämen ja aivojen välisen kommunikaation tietoisempi havaitseminen ja näiden viestien paras mahdollinen järkevä hyväksyntä. Kehoälyssä käytetään lanseeraamaani termiä "sydämen älykkyys" kuvaamaan tätä asiaa. Nykyinen tieteellinen tutkimus osoittaa, että sydän on muutakin kuin vain fyysinen elin, jonka tarkoitus on verenkierron ylläpito. Itämaisissa kulttuureissa, etenkin Kiinassa ja Japanissa, on tiedetty jo vuosituhansia, että sydämellä on tehtävänsä tunteiden käsittelyn alueella. Nykyinen länsimainen tiede alkaa pikku hiljaa todeta ja tajuta myös tämän. Tiede osoittaa jo nyt, että sydän on tunteiden ja ei-paikallisen informaation vastaanottamisen keskus.

Sydämellä on monimutkainen hermostollinen järjestelmä ja se säteilee ympärilleen fyysisen elektromagneettisen kentän, joka voidaan mitata nykyaikaisilla lääketieteellisillä ja neurotieteellisillä instrumenteilla. Sydämen sähkökenttä on noin 5000 kertaa voimakkaampi ja laajuudeltaan 60 kertaa suurempi kuin aivojen aktiviteetti. Sydän myös lähettää enemmän hermosignaaleja aivoille kuin aivot sydämelle. Sydämen solutason muistiin kertyneet asiat vaikuttavat hyvin konkreettisesti ihmisen terveyteen. Sydämen solumuistin suuresta vahvuudesta on saatu tietoa muun muassa sydänsiirtojen jälkeisten tutkimusten kautta, joissa on havaittu esimerkiksi sydämen uuden omistajan kykenevät muistamaan sydämen aikaisemman omistajan henkilökohtaisia muistoja. Tiede on myös todennut sydämen energiakentän pystyvän vaikuttamaan aivoaaltoihin.
Aktiivinen Terveysmeditaation harjoittelu palkitsee myös tässä suhteessa. Koska opimme Terveysmeditaation avulla ymmärtämään, kuinka sydän ja aivot toimivat yhdessä, pystymme tekemään kehoa ja mieltä tasapainottavia ja vahvistavia meditaatioharjoituksia. Myös Kehoälyn aktiivinen harjoittelu vaikuttaa samaan hyvään tapaan. Jos hahmotamme nykyisin vallalla olevia buumeja, joissa aivoja jumpataan ja tehokkuutta korostetaan myös ajattelun tasolla, huomataan, että TerveysmeditTapio Sippoinaatio ja Kehoäly edustavat toisenlaista toimintatapaa. Terveysmeditaatio keskittyy tasapainon löytämiseen ja ylläpitoon yksilön kehon, tunteiden ja ajattelun kesken. Terveysmeditoinnin tuottaman tasapainon seuraus on vahva mielenterveys ja oheistuote hyvä fyysinen terveys.

Maaliskuussa, 9.-11.3.2018, pidetään Valamon luostarissa Kehoälyn peruskurssi, joka on jo melkein täyteen buukattu, mutta jonne mahtuu vielä kaksi nopeinta ihmistä mukaan. Terveysmeditaation perusasiat voit omatoimisesti oppia Terveysmeditaation harjoitus- ja tietokirjasta, ISBN 978-952-67972-9-8, jonka voit tilata täältä. Kirjan ansioista voit oppia meditoimaan täysin itsenäisesti ja ilman opettajaa. Harjoitukset opetetaan kirjassa erittäin tarkasti. Kirja sisältää noin sata sivua tiedettä esim. aivoihin liittyen ja yli 140 sivua Terveysmeditaation harjoituksia, koko Terveysmeditaation peruskurssin ja yli 20 edistyneempää meditaatioharjoitusta. Kirjaa onkin jo ehditty sanoa ”parhaaksi suomenkieliseksi meditaatiokirjaksi kautta aikojen”.

Tämän blogitekstin kirjoitti kehoeetikko Tapio Sippoin. Kun haluat tehdä yhteistyötä hänen kanssaan Kehoälyn harjoittelun ja Terveysmeditaation asioissa, Tapioon saat yhteyden täältä.

Lopuksi oikeinkirjoituksesta pieni sivistävä huomio: Koska Kehoäly ja Terveysmeditaatio ovat suurelle yleisölle niin tuoreita asioita, on hyvä mainita pari selkeää seikkaa. On sivistynyttä ja relevanttia ymmärtää, että koska Kehoäly® ja Terveysmeditaatio® ovat ovat olleet jo parikymmentä vuotta rekisteröityjä tavaramerkkejä ja samalla terveyteen keskittyvien länsimaisten terveydenhoitomuotojen erisnimiä, ne molemmat, sekä Kehoäly että Terveysmeditaatio kirjoitetaan aina isolla alkukirjaimella, kuten muutkin erisnimet.