lauantai 19. marraskuuta 2016

Sosiaalinen äly, tunneäly ja Kehoäly

Tällä hetkellä tunneäly sekä sosiaalinen äly ovat hyvin tunnettuja käsitteitä ja Kehoäly on vasta tulossa suurempaan julkisuuteen. Monilla on jo tiedossa, että sosiaalinen äly on taito, jota voi kehittää Terveysmeditaation avulla. Suurin osa Terveysmeditaation harjoittajista tekee myös Kehoälyn terveysmenetelmän harjoituksia. 

Harjoittelijat ovat huomanneet, kun he ovat harjoitelleet Kehoälyä ja Tervesmeditaatiota, että heidän sosiaalinen älykkyytensä on alkanut myös kehittyä, eli heistä on tullut myös siinä mielessä älykkäämpiä. Siksi Kehoälyn ja Terveysmeditaation harjoittelijat kysyvät toisinaan, mitä samaa tai mitä eroa on tunneälyllä, sosiaalisella älyllä ja Kehoälyllä. Vastaan nyt noihin kysymyksiin.

Lyhyesti määriteltynä Kehoäly on parasta mahdollista mielen ja kehon välistä kommunikaatiota. Tuo määritelmä jättää kuitenkin Kehoälyn todellisen ja laajan merkityksen hiukan vajaaksi. Tunneäly ja etenkin sosiaalinen äly liittyvät yksilön suhteeseen toisiin ihmisiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Sosiaalinen käyttäytyminen on suoraan kytköksissä etiikkaan ja moraaliin, jotka jo sanoina vittaavat suoraan käytöstapoihin; ethos ja moral. Kyseessä on tietysti yhteisesti sovitusta käyttäytymisestä, sen toteuttamisesta ja toteutumattomuudesta. Kehoäly eroaa tunneälystä ja sosiaalisesta älystä tässä mielessä monellakin tapaa, sillä Kehoälyssä on enemmän kyse ihmisen sisäisistä ja yksityisistä asioita, sekä myös konkreettisesti fyysisestä terveydestä. 

Ensinkin Kehoäly on omalla tavallaan metataito, joka mahdollistaa sosiaalisen älyn kehittymisen, sillä ihmisen on arvokasta ja tärkeää rakastaa ensin itseään, ennen kuin aito ja vilpitön rakastaminen tai edes tolkullinen sosiaalinen käytös on mahdollista. Korkeatasoinen etiikka vaatii kehittyäkseen ja ilmentyäkseen yksilöltä itsensä arvostamista, hyväksymistä ja rakastamista.

Hyvälaatuinen itsensä arvostaminen näkyy hyvänä itsetuntona, vahvana itseluottamuksena sekä kelvollisena mielenterveytenä. Kehoälyn harjoittelun avulla kehon ja mielen tietoisen yhteistyön kautta vahvistetaan oman kehon ymmärrystä ja hyväksyntää, sekä tullaan tietoisiksi kehon ja mielen välisen parhaan mahdollisen yhteistyön rakentamisen salaisuuksista. Vertauskuvallisesti voi sanoa, että Kehoälystä tietoinen ihminen on kuin oman kehonsa ja mielensä rakennusmestari, ja että siitä syntyvä rakennus on ainutlaatuisen kaunis ja arvokas.

Kehoäly on myös erisnimi, eli suomalaisen pitkälle kehitetyn, hienon ja toimivan terveysmenetelmän nimi, sekä samalla sitä opettavien elinkeinoa suojaava tavaramerkki, Kehoäly®, englanniksi Body Intelligence®. Myös Terveysmeditaatio® on tavaramerkki ja täysin samoista syistä. Tunneäly ja sosiaalinen äly ovat taas kaikkien vapaasti käytössä olevia sanoja, joiden merkitys voi vaihdella paljonkin aina asiasta keskustelevan tahon mukaan.


On myös asia, jonka kanssa sosiaalisen älyn käsitteellä ei ole lähes mitään tekemistä. Kehoälyn terveysmenetelmän harjoittelun tuottama kehon sisäinen prosessi, on myös nimeltään Kehoäly. Sen aktivoituminen johtaa voimaantumiseen ja parempaan terveydentilaan. Tuon upean, voimakkaasti parantavan prosessin, Kehoälyn, käynnistäminen ja edistäminen on tärkeimpiä syitä harjoitella Kehoäly -terveysmenetelmää. Onkin helppo ymmärtää, miksi juuri Kehoälyn terveysmenetelmän avulla on pystytty parantamaan niin monia vaivoja ja sairauksia. Paraneminen ei kuitenkaan sovi kaikille, tässä se miksi ei.

Daniel Goleman

Koska sosiaalinen älykkyys ja sen hyvä kehittyminen on aina vahvasti läsnä, kun ihminen harjoittelee Kehoälyä ja Terveysmeditaatiota, on siihen liittyvien asioiden tiedostaminen ja teoriapohjainen opiskelukin mielekästä. Sen vuoksi sekä Kehoälyn että Terveysmeditaation opettajiksi opiskelevat lukevat ja tenttivät lähes aina Daniel Golemanin kirjan Sosiaalinen äly. Lisää Kehoälystä voit lukea Kehoälyn salaisuudet -kirjasta, ISBN 978-952-67972-6-7