torstai 29. tammikuuta 2015

Akupisteet: TaiChong, maksa 3

Ennen kuin alat tehdä TaiChong-pisteen akupainantaa, lue akupainanta perustiedot.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä puu on yksi viidestä elementistä. Oikeastaan ei kuitenkaan ole kyse staattisista elementeistä, vaan luonnon kiertokulkuun liittyvästä jatkuvasti muuttuvasta elinvoimasta ja energiasta. Puu kuvastaa kevään energiaa, joka nousee ylöspäin kuin kasvin verso ja samalla voimakkaasti laajenee joka suuntaan.

Ihmisen sisäelimistä maksa ja sappi liitetään tähän kevään nuoruutta ja kasvamista kuvaavaan energiaa. Maksameridiaani liittyy siis laajenevaan energiaan (kiinalaisittain Yang) ja sen "toimintana" ovat muun muassa hormonien, lihasten ja jänteiden energian säätely, sekä ruuan sulatus ja kehon lämmön tuotanto. Myös silmät liittyvät kevään elinvoimaan ja maksaan sekä sappeen.TaiChong on maksameridiaanin kolmas piste. Se on etenkin nopean henkisen hyvän muutoksen piste ja kuvastaa nimessäänkin positiiviseen ajatteluun siirtymistä, vahvaa henkistä ponnistusta ylöspäin.


TaiChong-pisteen kiinalainen nimi suomennetaan toisinaan muotoon Suuri Syöksy. Tämä suomennos on sinällään oikein, mutta se ei kuitenkaan anna parasta mahdollista tietoa ja ymmärrystä TaiChong-pisteen ja sen nimen hienosta ja syvällisemmästä mielenterveyttä hoitavasta henkisestä merkityksestä.

Mielestäni paras TaiChong-pisteen nimen käännös on Korkein Loikkaus, sillä TaiChong-piste auttaa nimenomaan siirtymiseen ylöspäin henkisessä ja psyykkisessä hyvinvoinnissa. Kuin tiikeri, joka loikkaa maasta korkealle kivelle.

Tämä kulkeminen, tai oikeastaan nopea loikka, suuntautuu selvästi siis ylöspäin, ei alas tai eteenpäin. TaiChong-pisteen hoidolla on selvästi korkeampiin ajatuksiin vievä vaikutus, ja mielentilan muutos on silloin muun muassa vihaa poistava.


Sijainti: TaiChong sijaitsee ensimmäisen ja toisen jalkapöytäluun välissä, noin puolivälissä luiden pituutta. Sitä painetaan jalkapöydän päältä (ei jalkapohjasta). Piste löytyy helposti myös etuvarpaan kiinnityskohdan (iso pyöreä pallero, "sipuli") nivelen "yläpuolelta".

Kuten kuitenkin jo varmaan muistat, akupainanta hoitaa psykofyysisen ihmisen valoa ja sähköä, eli länsimaisesti ilmaisten kyse on fysiikasta (sähkö, valo ja lämpö) ja erityisesti kvanttifysiikasta...

Paras tapa löytää piste on joko katsoa hoidettavan valokehoa ja painaa yllä neuvotusta kohdasta, jossa valokin heijastuu. Voit myös tuntea TaiChong-pisteen energian harjaantuneilla sormenpäilläsi. Nämä käytännön konkreettiset taidot voit opetella esimerkiksi Kehoälyn FreeFlow -harjoittelun avulla ja Kehoälyn Mestari -koulutuksessa.

Indikaatiot: ZuSanLi-pisteen tapaan TaiChong hoitaa mieltä ja mielenterveyttä. TaiChong keskittyy enemmän itsessämme olevan vihan kohtaamiseen, ja auttaa tämän vuoksi hyvin esimerkiksi masennukseen. TaiChong-pisteen hoito auttaa maksan energian kireyteen, poistaa vihaa ja v*tutusta. Auttaa siirtymään henkisellä tasolla ylöspäin. 

Jos haluat tietää, tarvitsetko TaiChong-pisteen akupainantaa voit tehdä itsellesi jonkin seuraavista kysymyksistä: 

"Puristaako vanne päätäni?" 
"Onko piponi liian kireä?"
"Onko nutturani liian tiukalla?"

Kuten edellä mainituista kysymyksistäkin voit päätellä, TaiChong auttaa mielen tasolla liikaan nipotukseen, perfektionismiin, pikkutarkkuuteen, ja yleensäkin elämänlaatuamme haittaavaan omaan turhantärkeilyymme. Tämä turhantärkeys aiheuttaa usein stressiä, ja saa meissä toisinaan aikaan vihan tunteen, johon myös TaiChong-pisteen akupainantahoito auttaa. Kyse on pohjimmiltaan rentoudesta, kyvystä ottaa rennosti, iisisti, chillata ja elää.
Tietysti rentoon elinvoimaiseen elämään ja kykyyn ottaa elämä leppoisasti meitä auttaa sekä Kehoälyn terveymenetelmän harjoittelu että Terveysmeditaatio. Aloittelijalle hyvä, tehokas ja helppo on Pitkän Elämän meditaatio.

Pitkä Elämä

Rentouta mielesi.
Rauhoita sydämesi.
Säilytä tasapainoinen keskustasi.
Puhu viisaasti ja harkiten.
Ja sinulle avautuu aito mahdollisuus,
antoisa Pitkä Elämä.

                                        Tapio Sippoin

Vähemmän tiedetyt indikaatiot: TaiChong toimii hyvin yhtenä hoitopisteenä laskimotulehduksissa (eli suonikohjuissa), poistaa mustelmaherkkyyttä, hoitaa sydänvaivoja ja diabetestä, sekä auttaa masennuksessa. Erityisen hyvä piste TaiChong on hormonien toiminnan tukemiseen, naistenvaivoissa (kuukautiset ja PMS oireet), ja vaihdevuosivaivojen hoitoon.

Tavalliset lääkärit ja fysioterapeutit käyttävät TaiChong-pistettä lähinnä niska-hartian alueen vaivojen hoitoon ja migreenin lievittämiseen.

Yleisemmin tiedetyt kiinalaisen lääketieteen mukaiset TaiChong-pisteen indikaatiot: Nilkkakivut, luulotauti, reumaattiset häiriöt, noidannuoli, päänsärky ja migreeni, kivuliaat kuukautiset, välikuukautisvuodot, virtsan karkailu, virtsaamisvaikeudet, tyrä, huimaus, unettomuus, epilepsia, korkea verenpaine, angina pectoris, kohtuverenvuoto.


Jos osaa ja tietää mitä tekee, TaiChong-pistettä voidaan käyttää synnytyksen helpottamiseen, etenkin jos synnytys pitkittyy. Tietysti hyvään hoitoon tarvitaan myös joukko muita akupisteitä. Tästä konkreettisena esimerkkinä kerron, että oma vaimoni synnytti tyttäremme lähes pelkän akupainantahoidon varassa. ja painajalla (minulla) oli peukalot ihan turtana :D

Normaali akupainantatekniikka: Paina TaiChong-pistettä peukalolla tasaisesti noin minuutin ajan. Hoida ensin vasemman jalan TaiChong-pistettä ja sitten oikeasta jalasta. Voit hoitaa myös molempia pisteitä yhtä aikaa.

Akupisteiden painamisen pitäisi olla yleensä suhteellisen (hyvin) kivutonta. Joskus, erinäisistä tunnetiloista tai sairauden laadusta johtuen, TaiChong-piste voi olla hiukan arka. Tällaista ilmenee etenkin jos olet kovin vihainen (toisinaan emme kunnolla edes tiedosta omaa vihaamme). 

Paina TaiChong-pistettä aina kuitenkin riittävän leppoisasti. Jos painaminen tuottaa kipua yli puoli minuuttia, olet painanut pistettä liian lujaa.


Saat myös helposti ja tehokkaasti tukea maksan ja sapen hoitoon Kehoälyn kevätvenytyksellä:

Maksan ja sappirakon meridiaaneja, kuten kaikkia muitakin meridiaaneja, voit hoitaa myös Kehoäly -terveysmenetelmän tehokkaalla meridiaanivenyttelyllä. Erityisesti kevätvenytys hoitaa maksan ja sappirakon meridiaaneja. Kehoälyn harjoittelu on iloista touhua, joka onnistuu myös kaverin tuella tai lasten kanssa.

Kehoälyn Kevätvenytystä avusta lämmittelevä venytys.

Suomen Kansanterveyden ja Terveysliikunnan Edistämisen Seura ry:n järjestämät harjoituksia ohjaavat Tapio Sippoin sekä muutama muu Kehoälyn ohjaaja. Tiedustelut suoraan Tapiolle, 050 5328 528, joko puheluna tai tekstiviestinä tai sähköpostilla kehoeetikko @ gmail.com.